Sittbrunnen – segling som njutning kör Alloms kalendarium

Sittbrunnen är en webbplats för seglingsintresserade. Speciellt den sortens seglare som nöjesseglar och kanske inte är inriktade på kappsegling.

Skärmbild på Sittbrunnen som använder Alloms evenemangskalender för att visa båtevenemang.

Niklas Krantz står bakom Sittbrunnen. Han beskriver nischen som ”segling som njutning”.

Nu kör Sittbrunnen Alloms eget kalendarium. Där visas Alloms aktuella evenemang i kategorin ”båtliv”. Just när det här inlägget skrivs finns det 15 evenemang där de tio som ligger närmast i tiden visas på Sittbrunnen.

Vill du att dina evenemang som har med båtar och segling ska synas på Sittbrunnen? Lägg in evenemanget i Allom under kategorien ”fritid & hobby” > ”båtliv”.

Sittbrunnen använder publiceringsverktyget Joomla där man lätt hämtar Alloms evenemang som ett RSS-flöde. Layouten styrs helt Sittbrunnen för att passa övriga webbplatsen. Läs mer om att visa evenemang på hemsidor…

Skärmbild på Sittbrunnens kalendarium som visar evenemang i Allom.

Sittbrunnens kalender visar evenemang inom båtlivet från Allom.

Nyttan med eget kalendarium på din hemsida

Många undrar hur det funkar att köra eget kalendarium från Allom på sin egen hemsida eller blogg. På ett icke-tekniskt sätt.

I den här presentationen visar vi hur ett eget kalendarium kan se ut. Du bestämmer utseendet själv i ditt webbpubliceringsverktyg.

Presentationen lyfter också fram några viktiga argument:

Ditt evenemang syns mer tillsammans med andra evenemang. Tror du mig inte? Att det blir för mycket konkurrens? Tänk så här:  Var skulle du annonsera ut en begagnad soffa? Var skulle du leta efter en villa till salu? Var skulle leta efter en dejt? Skulle du bygga egna sidor för det på din egen hemsida?

De flesta som letar evenemang gör det i Google. De vet inte var de ska leta efter evenemanget. På någon av 290 kommuners hemsidor? På sidan för motorsportsförbundet? På den EU-sponsrade turistportalen? I någon lokaltidnings på-gång-kalender? Som ett evenemang i Facebbok? Då ska du se till att den kalendern hjälper dig och ditt evenemang att synas i Google. Allom gör det.

Vill du skriva in samma evenemang på många ställen? Trodde inte det. Lägg i det i Allom och visa på så många olika hemsidor, bloggar och webbplatser som du vill. En ändring får genomslag på alla ställen där evenemanget visas.

Flera personer kan enkelt samarbeta. Flera personer kan jobba för samma arrangör och hjälpas åt att enkelt publicera evenemangen. Du kan be andra om hjälp och ni riskerar inte att någon av er blir en flaskhals när ett nytt evenemang ska ut. Du installerar inte något på din dator för att publicera ett evenemang, du fyller bara i evenemanget i ett formulär i webbläsaren. Det kommer aldrig att kosta något att ha ett användarkonto på Allom.

Du kan visa eget kalendarium på nästan alla webbplatser. Nästan alla moderna webbpubliceringssystem kan visa ett eget kalendarium direkt. Just nu kan vi bocka av att eget kalendarium funkar med WordPress, Joomla, Blogger/Blogspot, hemsida24 och statiska webbplatser som kan köra php. Har du någon annan sorts publiceringsverktyg? Spännande. Får vi prova om det funkar att köra Alloms eget kalendarium där?

Du kan välja vilka aktiviteter som ska synas i ditt kalendarium. Du väljer själv vilka evenemang som ska synas: En viss arrangör, ett intresseområde, en plats, speciella sökord — eller en kombination. Det kommer aldrig att kosta något att visa evenemang som finns i Allom på din webbsida.

Eget kalendarium på din blogg eller hemsida

Har du, föreningen eller företaget en egen blogg eller hemsida? Då kan du visa evenemang från Allom där.

  • Visa era egna evenemang, alla evenemang i en ort eller inom ett ämne. Eller en kombination.
  • Det är kostnadsfritt att använda eget kalendarium. Och kommer alltid att vara kostnadsfritt.
  • Skriv in evenemanget en gång och det kan visas på flera ställen. Om du behöver ändra så gör du det på ett ställe.
  • Smälter in fint i din webbplats.
Skärmbild som visar eget kalendarium på hemsida med Allom.

Bosons byrå är lokalpatriot och visar alla evenemang som händer i Stallarholmen i högerkolumnen på bosonsbyra.se. Hemsidan använder WordPress.

Om du använder ett modernt webbverktyg är det lätt att lägga in egen kalender. Vi har steg-för-stegbeskrivningar för Blogger/Blogspot och WordPress.

Andra verktyg som kan visa (syndikera) RSS-flöde fungerar på ett liknande sätt. Några exempel:

Om du använder Joomla, Hemsida24 eller något annat verktyg som kan visa/syndikera RSS-flöde, läs först vår artikel om egen kalender så ser du hur du skräddarsyr vilka evenemangsannonser som visas.
Skärmbild som visar egen kalender från Allom på en blogg i Blogspot.

Stefan Petterssons blogg på blogspot, stefan-pettersson.blogspot.se, är seglingsorienterad och innehåller ett kalendarium med Svenska Kryssarklubbens evenemang.

Vi vill gärna komplettera med beskrivningar för andra verktyg. Har du lagt till eget kalendarium i ett annat verktyg? Mejla oss gärna på kundtjanst@allom.se så skriver vi en artikel om det. Har du ett annat verktyg och behöver hjälp? Den utmaningen hjälper vi gärna till med. Mejla kundtjanst@allom.se.

 

Visa evenemang som kalender på din egen hemsida

Du kan lätt visa evenemang från Allom på din egen webbplats.

  • Om du använder något publiceringssystem eller bloggverktyg som till exempel WordPress kan du visa ett urval av evenemangsannonser som RSS-flöde. Nu ska vi visa hur du gör det själv.
  • Lägg in Alloms kalender på din blogg om du använder Blogger eller Blogspot.
  • Om din webbplats är byggd som statiska webbsidor, kanske med Outlook eller Dreamweaver så kan du klistra in en bit html som visar de evenemang du vill visa. Det återkommer vi till i en kommande artikel.

Visa Alloms evenemang på WordPress

Ekerö kommun har ”Kulturens övärld” som slogan. Låt oss visa alla kulturevenemang i Ekerö kommun i vår wordpressblogg.

Vi går till Alloms startsida.

Där väljer vi ämneskategorin ”Kultur & nöje”. Nu visas bara evenemangsannonser från den kategorin.

Skärmbild från Allom. Vi klickar på "Kultur & nöje"

Vi väljer kategorin ”Kultur & nöje”

Sedan väljer vi att bara visa de evenemang som sker i Ekerö kommun.

Skärmbild från Allom. Vi väljer en kommun.

Välj Ekerö kommun från högerkolumnen.

Nu har vi reducerat de evenemang som visas till bara de som handlar om kultur och nöje i Ekerö kommun.

Skärmbild från Allom som visar ett urval av evenemang som sker på Ekerö inom kultur.

Urvalet visar nu bara kulturevenemang från Ekerö.

Under den kalenderliknande resultatlistan finns en länk ”Prenumerera på alla evenemang som matchar den här sökningen”. Den leder till ett RSS-flöde med alla evenemang som matchar vår sökning. Kopiera länkadressen genom att högerklicka på den och kopiera länken (heter lite olika i olika webbläsare).

Nästa steg är att gå till kontrollpanelen för din wordpressblogg. Logga in som admin eller någon annan som har tillräcklig behörighet för att ändra utseendet på bloggen.

Gå till Utseende > Widgets (vilken svengelska!).

Leta reda på widgeten ”RSS” och dra den till widgetfältet där du vill visa evenemangskalendern. Olika mallar kan ha olika widgetfält. Här gör vi det enkelt och lägger den i högerkolumnen (”primärt widgetfält”). När du släpper widgeten öppnas den så att vi kan göra inställningar.

Skärmbild som visar hur du visar Alloms evenemang som RSS-flöde i WordPress.

Klistra in länkadressen till flödet av evenemang som passar vår sökning.

Vi klistrar nu in länkadressen från Alloms sökning, skriver en klatchig rubrik och sparar.

Sedan går vi till vår blogg och kollar på den i ”tittläge”.

Skärmbild som visar vår blogg efter att vi lagt in annonser med evenemang från Allom.

Kolla, där till höger finns alla våra evenemangsannonser.

Vi kollar lite närmare på hur det ser ut på nära håll.

Skärmbild som visar detalj med evenemangsannonser från Allom på vår blogg.

Skärmbild som visar detalj med evenemangsannonser från Allom på vår blogg.

Snyggt va?

Om du klickar på länken på något av evenemangen så kommer du direkt till just det evenemangets sida. Smart. I WordPress kan du ändra inställningar för hur många evenemang som visas och hur mycket information som visas om varje.

Och det funkar på liknande sätt att visa Alloms evenemangsannonser i andra publiceringsverktyg, det är bara att läsa manualen eller googla runt.

Ett exempel:

Om det inte finns något sätt att visa RSS-flöde i ditt publiceringsverktyg så kan du använda Alloms alternativa metod att klistra in htmlkod direkt i sidan eller mallen. Det kommer jag att beskriva i en kommande artikel.

Skiv gärna en kommentar här nedanför och berätta för vilka andra publiceringsverktyg du vill ha en steg-för-steg-beskrivning.

I det här exemplet valde jag att visa kulturevenemang i Ekerö kommun. Om du inte är kulturchef i Ekerö så kanske du vill visa ett annat urval. Och det är så himla enkelt:

  • Kombinera fritextsökning (namnet på orten, sysselsättningen eller något annat) med kommun och ämneskategori.
  • Kopiera rss-länken.
  • Klistra in rss-länken i som en widget, extension, modul eller vad det kan heta i ditt verktyg eller tjänst.

Voilá.

Skriv gärna en kommentar med länk till din egen sajt och visa hur du gjort.

Om du har frågor om det här med att visa evenemang som kalender på din egen webbsida med hjälp av RSS så fråga gärna som en kommentar.

 

Bild på Stefan Pettersson, vd för Kalenderbolaget som driver Allom.

Stefan Pettersson är en av grundarna av Allom. Stefan har jobbat med webb- och internet sedan 1993. Han driver också det egna konsultbolaget Lumano som är inriktat på att förbättra och förenkla befintliga webbplatser.