Visa en evenemangskalender på blogspot/blogger

Har du en blogg som kör på Blogger eller Blogspot, hos Google? Vill du visa en lokal evenemangskalender där? Som visar vad som händer i din ort eller kommun? Utan att behöva kopiera och klistra, med automatik?

Om du använder bloggverktyget WordPress så gör du så har vi en gör-det-själv-beskrivning för att lägga in Alloms evenemangskalender i WordPress.

Är du van vid Blogger? Snabbkursen

Fem snabba steg för att lägga in Allom som evenemangskalender på din blogg:

  • Gå till allom.se och gör en sökning som matchar de evenemang som du vill visa på din blogg.
  • Kopiera länken ”Flöde för denna sökning.
  • Logga in i Blogger. Gå till ”Layout”. Så heter det i alla fall i det nya gränssnittet, i det gamla hette det ”Design”.
  • Lägg till en ”Gadget” av typen ”inmatning”. Klistra in länken som ”Feed-URL”.
  • Skriv en bra rubrik och välj hur många evenemang (objekt) som ska visas. Spara. Voilá!

Lägg in Allom på din blogg – detaljerat

Nu utgår jag från att du redan har en blogg på Blogger eller Blogspot. Det är ungefär samma sak och Googles populära bloggtjänster. De används ofta av privatpersoner och små företag. Mer om Blogger och Blogspot på Wikipedia. Jag har en blogg om segling och planerar att segla till Stallarholmen vid Mälaren och vill visa mina kompisar vad vi kan göra där.

Skärmbild på en blogg på blogger

Min blogg innan vi lägger in alloms evenemangskalender.

Gå till allom.se och gör den sökning bland evenemangsannonserna som matchar de evenemang som du vill visa på din blogg. I mitt fall så vill jag visa alla evenemang i Stallarholmen.

Skärmbild på sökning efter evenemang i allom, evenemangskalendern.

Sök i allom efter evenemang som matchar vad du letar efter.

Nedanför sökruta, kategorier, arrangörer och kommuner (du kan kombinera dem i din sökning) finns en länk som heter ”Flöde för denna sökning”. Kopiera den genom att högerklicka på länken och välja ”Copy shortcut”, ”Kopiera länkadress”, ”Copy link address”, ”Copy link” eller något liknande. Exakt vad den heter beror på vilken webbläsare du använder.

Skärmbild: Kopiera länk till flöde i allom.

Högerklicka på länken flöde för denna sökning i allom. Kopiera länken.

Gå nu till din blogg. Logga in. Blogger har ett nytt (när jag skriver det här) utseende på administrationssidorna. Om du kör det gamla utseendet så ser det nästan ut på samma sätt och funkar snarlikt. Klicka på ”Layout” i vänstermenyn (”Design” hette det i gamla versionen).

Skärmbild: Välj layout i menyn i blogger.

Välj layout i menyn i blogger.

Vi lägger till en ”Gadget” (pryl, widget, funktion, modul är andra ord som jag hört för samma sak). Det handlar om att utan att behöva programmera lägga till en funktioner som hämtar något och publicerar det på din blogg. I det här fallet är det evenemangsrubriker från Allom.

Skärmbild från Blogger där vi lägger till en gadget i layout-vyn.

I Blogger lägger vi till en gadget i layout-vyn.

Nu kan vi välja mellan många olika prylar att lägga in i Blogger högerkolumn. Det vi är ute efter är en gadget som heter ”inmatning”. Namnet ”inmatning” både låter och ser fel ut. Jag gissar att Google slarvat vid översättningen till svenska.

Skärmbild: Gadgeten inmatning i Blogger

Lägg till RSS-flöde (inmatning) i Blogger

Nu ska vi klistra in länken från Allom.

Skärmbild: Länk till evenemangsflöde på Allom.

Nu klistrar vi in länken till vårt flöde på Allom.

Nästa steg är att sätta en bra rubrik på vår egen evenemangskalender. I det här fallet är det enkelt, jag skriver ”Det händer i Stallarholmen”.

Skärmbild: Rubrikinställning för RSS-flödet i Blogger.

Skriv in en rubrik för kalendern på din blogg.

Och när vi sparar så är allt klart. Klicka på ”Visa blogg” för att komma tillbaka till visningsläge.

Skärmbild: Evenemang på blogger från Allom.

Alloms evenemangskalender på din egen blogg.

Så där. Nu är det klart. Titta vad fint det blev! Och det bästa av allt är att allt sköter sig automatiskt. Du kommer alltid att ha de kommande evenemangen på din blogger-blogg utan att behöva göra något.